top of page

Met deze schrijftips krijgen ook uw eigen teksten veel meer power!

Schrijftips copywriter

Teksten schrijven gaat makkelijker als u deze vijf schrijftips volgt. 

Niet iedereen begint graag aan het schrijven van teksten. Als copywriter met 20 jaar professionele ervaring heb ik zelf nooit veel problemen gehad om een wit blad te vullen, maar ook ik heb door de jaren bijgeleerd. Schrijven lukt niet bij iedereen even goed, maar met training kan iedereen wel beter leren schrijven. Soms helpen enkele eenvoudige tips om teksten te schrijven die meteen veel beter scoren.

 

Ik weet ondertussen wat belangrijk is bij het maken van sterke teksten. Hieronder vindt u 5 schrijftips die ook voor u zeker een verschil kunnen maken.

 

Schrijftip 1: schrijven is schrappen

Dit is een tip die u vaak hoort: schrijven is schrappen. Maar ik weet ondertussen dat dit de belangrijkste tip is van allemaal: vermoei uw lezers niet met details, maar ga meteen naar wat voor hem belangrijk is.

 

En dat laatste is belangrijk: maak een tekst zo praktisch en concreet mogelijk! Wat wilt u de lezer vertellen? Van wat wilt u uw klanten op de hoogte brengen? Wat verandert er voor uw klanten? Wat is er nieuw?

 

Spits uw tekst  daarop toe en zet bijvoorbeeld in een brief alle belangrijke informatie meteen in de eerste alinea. Zo heeft zelfs de meest 'luie' lezer al de belangrijkste informatie mee. Sterker schrijven is in de eerste plaats de informatie goed ordenen en gaan voor wat belangrijk is.

Tip! Focus, focus, focus op de boodschap en hou de communicatie zo bondig mogelijk.

 

Schrijftip 2:​ gebruik spreektaal

Het is vreemd als ik zie dat mensen in een kramp schieten eens ze moeten schrijven. Het verhaal van hun bedrijf kunnen ze face to face als geen ander gevat en snedig vertellen... maar eens voor een beeldscherm of met pen en papier lukt teksten schrijven ineens veel moeilijker.

 

Daarom is het een goede tip om te schrijven zoals u het zou zeggen, niet te krampachtig. Het maakt teksten meteen veel vlotter.

In dezelfde kramp schieten ook vaak mensen die op televisie komen. Die worden ineens 'werkzaam' en 'woonachtig'. Dat zijn woorden die ze anders nooit tegen iemand op de trein zouden zeggen, maar plots zorgen de televisiecamera's voor een ander register... en vooral voor een vreemde kramp in hun communicatie. Dat is nergens voor nodig, ook niet bij het schrijven. Zorg dat je teksten schrijft die je ook zo zou zeggen.

Tip! Lees zeker uw teksten eens luidop, dan hoort u veel beter waar de tekst stroef loopt.

Schrijftip 3: schrijf actief 

Welke zin leest het vlotst?

  • Koppie.be schrijft teksten die vlot lezen

  • De teksten die door Koppie.be worden geschreven zijn vlot te lezen.

 

Juist: de eerste zin is 'actief' geschreven, met Koppie.be als onderwerp van de zin. Dit is veel sterker dan de tweede 'passieve' constructie. Schrijf daarom altijd vanuit uw eigen bedrijf!

 

Een voorbeeld: 'Wij voeren alle werken uit met veel oog voor detail' is veel beter dan 'alle werken worden uitgevoerd met veel oog voor detail.'

 

Dat wil niet zeggen dat u alle zinnen actief moet maken, want dat komt ook geforceerd over.

 

Tip! Een passieve constructie is soms wel een goed idee bij slecht nieuws: "De lonen worden in Vlaanderen bevroren" zal de regering liever zeggen dan "We bevriezen de lonen in Vlaanderen". Het lijkt dan meer dat ze er zelf niet veel aan kunnen veranderen.

 

 

Schrijftip 4: schrap overbodige hulpwerkwoorden

Nog een tip om veel directer te schrijven, is het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden.

 

De volgende  hulpwerkwoorden kunt u meestal gewoon weglaten: willen, kunnen, mogen, moeten, zullen en gaan.

 

Het gebruik van deze hulpwerkwoorden maakt zinnen meestal lang en formeel... en dus minder krachtig. 

  • Tijdens de eerste meeting zullen we de werking van de nieuwe computers demonstreren. 

  • Tijdens de eerste meeting demonstreren we de werking van de nieuwe computers.

U merkt allicht meteen het verschil. Een extreem voorbeeld is dit:

  • We zullen uitgebreid ingaan op de manieren waarop de computers in het bedrijf ingezet zouden kunnen worden.

  • We gaan uitgebreid in op de manieren waarop we de computers kunnen inzetten in het bedrijf.

 

Schrijftip 5: gebruik korte zinnen, maar wissel ze af met langere zinnen

Een tekst leest pas aangenaam als er een goed 'metrum' in zit. Een goede tekst schrijven is rekening houden met een vlot ritme, net zoals bij een muziekstuk.

 

De basis van een goede tekst zijn korte zinnen. Maar alleen maar korte zinnen gebruiken zorgt voor een 'gekapt' gevoel, nogal staccato om het met een muziekterm te zeggen. En dat is niet zo vlot.

 

Afwisselen met langere zinnen zorgt voor een betere balans en voor een tekst die natuurlijk aanvoelt. Ook dat is belangrijk om betere teksten te schrijven.

Teksten schrijven schrijftips - Image by Brooke Cagle

"Betere teksten schrijven is eenvoudiger dan u denkt. Focus op de boodschap, gebruik korte zinnen en doe achteraf de ultieme test door uw tekst luidop te lezen. U zal zelf merken waar het stroef loopt.

Zoekt u meer schrijftips? Ook hier vindt u een handig overzicht.

bottom of page