Met deze schrijftips krijgen ook uw eigen teksten veel meer power!

Teksten schrijven gaat makkelijker als u deze vijf schrijftips volgt. 

Niet iedereen begint graag aan het schrijven van teksten. Als copywriter met 20 jaar professionele ervaring heb ik zelf nooit veel problemen gehad om een wit blad te vullen, maar ook ik heb door de jaren bijgeleerd.

 

Ik weet ondertussen wat belangrijk is bij het maken van sterke teksten. Hieronder vindt u 5 schrijftips die ook voor u zeker een verschil kunnen maken.

 

Schrijftip 1: teksten schrijven is schrappen

Dit is een tip die u vaak hoort: schrijven is schrappen. Maar ik weet ondertussen dat dit de belangrijkste tip is van allemaal: vermoei uw lezers niet met details, maar ga meteen naar wat voor hem belangrijk is.

 

En dat laatste is belangrijk: maak een tekst zo praktisch en concreet mogelijk! Wat wilt u de lezer vertellen? Van wat wilt u uw klanten op de hoogte brengen? Wat verandert er voor uw klanten? Wat is er nieuw?

 

Spits uw tekst  daarop toe en zet bijvoorbeeld in een brief alle belangrijke informatie meteen in de eerste alinea. Zo heeft zelfs de meest 'luie' lezer al de belangrijkste informatie mee.

Tip! Focus, focus, focus op de boodschap en hou de communicatie zo bondig mogelijk.

 

Schrijftip 2:​ gebruik spreektaal

Het is vreemd als ik zie dat mensen in een kramp schieten eens ze moeten schrijven. Het verhaal van hun bedrijf kunnen ze face to face als geen ander gevat en snedig vertellen... maar eens voor een beeldscherm of met pen en papier lukt teksten schrijven ineens veel moeilijker.

 

Daarom is het een goede tip om te schrijven zoals u het zou zeggen, los uit de pols. Het maakt teksten meteen veel vlotter.

Hetzelfde gebeurt ook met kandidaten in spelprogramma's. U weet het wel: die worden ineens 'werkzaam' en 'woonachtig'. Dat zijn woorden die ze anders nooit tegen iemand op de trein zouden zeggen, maar plots zorgen de televisiecamera's voor een ander register... en vooral voor een vreemde kramp in hun communicatie.

Tip! Lees zeker uw teksten eens luidop, dan hoort u veel beter waar de tekst stroef loopt.

Schrijftip 3: schrijf actief 

Wat leest het vlotst?

  • Wij bieden u vanaf nu ook SEO copywriting aan!

  • Vanaf nu wordt door ons ook SEO copywriting aangeboden!

 

Juist: de eerste zin is 'actief' geschreven en is vele malen sterker dan de tweede 'passieve' constructie. Schrijf vanuit uw eigen bedrijf! Dat wil niet zeggen dat u alle zinnen actief moet maken, maar de meeste wel.

 

Tip! Een passieve constructie is vaak wel een goed idee bij slecht nieuws: "De lonen worden in Vlaanderen bevroren" zal de regering liever zeggen dan "We bevriezen de lonen in Vlaanderen". Het lijkt dan meer dat ze er zelf niet veel aan kunnen veranderen.

 

 

Schrijftip 4: schrap overbodige hulpwerkwoorden

Nog een tip om veel directer te schrijven, is het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden. Deze hulpwerkwoorden kunt u meestal gewoon weglaten: willen, kunnen, mogen, moeten, zullen en gaan. Het gebruik van deze hulpwerkwoorden maakt zinnen meestal lang en formeel... en dus minder krachtig. 

  • Tijdens de eerste meeting zullen we de werking van de nieuwe computers demonstreren. 

  • Tijdens de eerste meeting demonstreren we de werking van de nieuwe computers.

U merkt allicht meteen het verschil. Een extreem voorbeeld is dit:

  • We zullen uitgebreid ingaan op de manieren waarop de computers in het bedrijf ingezet zouden kunnen worden.

  • We gaan uitgebreid in op de manieren waarop we de computers kunnen inzetten in het bedrijf.

 

Schrijftip 5: gebruik korte zinnen, maar wissel ze af met langere zinnen

Een tekst leest pas aangenaam als er een goed 'metrum' in zit. Een goede tekst schrijven is rekening houden met een vlot ritme, net zoals bij een muziekstuk.

 

De basis van een goede tekst zijn korte zinnen. Maar alleen maar korte zinnen gebruiken zorgt voor een 'gekapt' gevoel, nogal staccato om het met een muziekterm te zeggen. En dat is niet zo vlot.

 

Afwisselen met langere zinnen zorgt voor een betere balans en voor een tekst die natuurlijk aanvoelt.

Maar... misschien de beste tip is nog altijd: "Drink meer koffie! Of thee (en dan bij voorkeur van onze klant Pip's Tea). Santé

"Teksten schrijven is eenvoudiger dan u denkt. Focus op de boodschap, gebruik korte zinnen en doe achteraf de ultieme test: uw tekst luidop lezen. U zal zelf merken waar het stroef loopt.

Koppie

Pijlstraat 24

9160 Lokeren

0473 456 292

info@koppie.be

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon